Puber voor het eerst zelfstandig op vakantie!

party

Uw puber gaat voor het eerst zelfstandig op vakantie. Dat kan voor u als ouder heel spannend zijn. Hoe kunt u uw kind zo goed mogelijk voorbereiden op een vakantie met vrienden? 

Maak afspraken
Het is belangrijk dat u uw kind kunt vertrouwen. Help hem of haar met de voorbereiding en maak goede afspraken. Pubers die met hun ouders duidelijke afspraken hebben gemaakt, gedragen zich op vakantie verantwoordelijker dan jongeren die dat niet hebben gedaan.

Bespreek hoe uw kind denkt over drinken, stappen en seks. Vertel ook wat u zelf vindt, zonder uw mening op te dringen. Zoek samen naar een middenweg en maak afspraken. “Maximaal drie glazen alcohol” is duidelijker dan “Zul je uitkijken met drank?”. U kunt niet controleren of uw kind zich ook aan deze afspraken houdt, maar pubers voelen zich meestal niet prettig als ze zich niet aan gemaakte afspraken houden.

Geld
Ruzie over geld ontstaat sneller als er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt. Betaalt iedereen alles zelf of maken ze een pot? Wat wordt er uit de pot betaald? Het is een goed idee om alleen de algemene boodschappen uit de pot te betalen. Zo merken ze in hun eigen portemonnee wat drank kost en hoe snel ze hun vakantiebudget erdoor jagen.

Laat ze kennis maken met de buren
Als jongeren met vrienden op vakantie gaan, is het een goed idee om zich even voor te stellen aan volwassenen op hun vakantieadres. Denk bijvoorbeeld aan camping- of hotelpersoneel of mensen die bij hen in de buurt kamperen. Als er dan iets aan de hand is, kunnen ze ergens aankloppen voor hulp. Bovendien zullen ze zich in de buurt van bekende volwassenen minder snel misdragen.

Maak een inpaklijst
Jongeren vinden het gênant als ouders vragen of ze gaan vrijen met een vakantieliefde. Als u samen met uw kind een lijst maakt van wat er allemaal mee moet, kunt u dit gemakkelijker bespreken. Condooms horen erbij, net als zonnebrandmiddel, antimuggenspray en pillen tegen diarree. Weet uw kind hoe hij een condoom goed en veilig gebruikt?

Leuke dingen doen
Jongeren drinken minder als ze genoeg leuke dingen te doen hebben. Laat hen daarom allerlei sportmateriaal meenemen: badmintonrackets, een strandbal of voetbal. Vraag hen welke leuke dingen er te doen zijn op de plek waar ze heen gaan.

Altijd met z’n drieën uit
Leg uw kind uit dat het slim is om ervoor te zorgen dat je altijd met z’n drieën bent als je uitgaat. Of je nu naar de disco gaat, een kanotocht maakt of naar het strand gaat. Als je met z’n drieën bent en er gebeurt iets, kan de één bij het slachtoffer blijven terwijl de ander hulp haalt. Bijna alle tieners zien het nut in van deze praktische tip.

Waardevolle spullen
Waar laten ze hun telefoon, camera, paspoort en andere belangrijke zaken als ze gaan zwemmen of stappen? Denk vooraf met hen mee en geef tips.

Alcohol en drugsgebruik
Jongeren drinken vaak te veel als ze op vakantie zijn zonder hun ouders. Soms gebruiken ze ook drugs. Drank- en drugsgebruik kan erg schadelijk zijn. Jongeren onder invloed van alcohol hebben vaak eerder (onveilige) seks. U kunt van tevoren met uw kind praten over de risico’s van drank en drugs. Maak duidelijke afspraken, bijvoorbeeld dat uw kind geen drugs gebruikt. Watdrinkjij.nl geeft jongeren informatie over alcohol. Laat uw kind ook eens op die website kijken.

Grenzen aangeven
Pubers vinden het niet makkelijk om tegen vrienden te zeggen dat hun grens is bereikt. Thuis kunt u er vooraf over praten: wat doet uw zoon als iemand een spelletje voorstelt waar hij geen zin in heeft? Welke argumenten kan uw dochter gebruiken?

Vertrouw uw puber
Vertel met nadruk dat u uw kind vertrouwt. Kinderen voelen zich dan serieus genomen en zullen uw vertrouwen niet graag beschamen.

Deze informatie is afkomstig van Stichting Opvoeden.nl