Lenen

Heeft je kind geld nodig om iets te kopen of om de studie van te betalen? Dan is lenen een mogelijkheid. Er zijn verschillende soorten leningen. Bekijk samen vooraf goed wat voor lening je aangaat en bedenk of dit de beste mogelijkheid is.

Studiefinanciering

Soms is de studiekosten (eventueel aangevuld met het geld van een bijbaan) niet voldoende om van rond te komen. Je kind kan dan extra geld lenen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit is een lening met een lage rente en een gunstige terugbetalingsregeling. Lees meer over deze lening op Nibud.nl.

Jongeren kunnen ook tijdelijk geld lenen, bijvoorbeeld voor een paar maanden. Dat is handig voor studenten die bijvoorbeeld voor een tijd in het buitenland gaan studeren en daardoor extra kosten maken. Hiervoor kun je studiefinanciering aanvragen op Duo.nl.

Studentenkrediet

De meeste banken willen best geld lenen aan studenten. Dat heet een studentenkrediet. Dat lijkt fijn, maar er zijn ook nadelen aan verbonden.

  • Als je geld leent, betaal je rente. Dat kan soms oplopen tot wel tien procent. Als je kind € 100,00 leent, moet het later € 110,00 terugbetalen.
  • Zolang je kind studeert, hoeft het nog niets terug te betalen aan de bank. Dat hoeft pas na afloop van de studie. Jongeren die veel geld lenen, moeten dus ook veel terugbetalen. Als ze dan niet meteen een baan vinden, kan het lastig worden om de lening terug te betalen.

Kopen op afbetaling

Voor het aankopen van producten, zoals een telefoon, is ook kopen op afbetaling mogelijk. Dit zijn leningen voor kleine bedragen. Het nadeel is dat je vaak een nog hogere rente betaalt dan bij een bank. En de verleiding is groot om meer te kopen, of te blijven kopen.

Lees meer over de verschillende soorten van leningen op Nibud.nl.

Lening ouders

Je kunt je kind ook zelf geld lenen. Denk van tevoren wel goed na over de risico's van geld lenen aan een ander, hierover kun je meer lezen op Nibud.nl. Spreek als je geld leent wel duidelijk af wanneer en hoe er terugbetaald gaat worden, bijvoorbeeld elke week of maand. Schrijf deze afspraken duidelijk op zodat je hier nooit een misverstand over krijgt.

Je kind moet echter ook leren dat het geld echt op is. Leen daarom niet te vaak. Om overzicht te krijgen over je financiën is het goed om je kind een begroting te laten maken, of dit samen te doen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld het begrotingsformulier op Nibud.nl gebruiken.

Tips voor lenen

Heeft je kind eenmaal besloten om een lening af te sluiten, geef dan de volgende tips:

  • Sluit een lening pas af als je vooraf weet dat je de aflossing kunt betalen.
  • Zorg ervoor dat je niet langer hoeft af te lossen dan de termijn dat je het artikel kunt gebruiken.
  • Betaal niet meer voor je lening dan nodig is.

Heb je een vraag?