SOS: mijn kind heeft een nachtmerrie!

Nachtmerrie

We hebben er allemaal wel eens last van: nachtmerries. De één heeft een terugkerende nachtmerrie, de ander droomt steeds over een verschillende nare situaties. Hoe vervelend ook, af en toe een nachtmerrie hebben is heel normaal. Dat geldt ook voor kinderen. Als je zoon of dochter een nachtmerrie heeft, kan je aan de droom zelf niets meer veranderen. Maar als je kind wakker schrikt en roept om mama of papa,  is het fijn om te weten dat hij of zij daarna weer lekker verder slaapt. We hebben een aantal slimme tips op een rij gezet om je daarbij te helpen. 
 

Luisteren en geruststellen

Allereerst zorg je er natuurlijk voor dat je kind rustig kan vertellen waar die enge droom over ging. Luister en neem je hem of haar serieus. Ook al weet jij best dat er geen monster onder het bed zit, je zoon of dochter heeft dit wel als werkelijkheid ervaren. Wanneer je kind klaar is met vertellen, is het aan de ouder om gerust te stellen. Leg eerst uit dat het een droom en geen werkelijkheid was. Is je nachtbraker nog niet overtuigd? Kijk dan samen onder het bed om te checken of dat monster er écht niet zit. 
 

Hulpmiddelen in de nacht

Wanneer je zoon of dochter nu nog met een aarzeling weer in bed kruipt, is het tijd voor hulptroepen. Zet bijvoorbeeld de grootste knuffels bij de deur en het raam om monsters buiten te houden. Zet het nachtlampje extra dichtbij, monsters zijn immers bang voor licht toch? Bij jonge kinderen kan je zelfs de goede fee nog even bellen om boven het huis in de lucht de wacht te houden. Gebruik de fantasie van je kind als tegenaanval tegen nachtmerries. 
 

Goedemorgen

Is je kleine weer in slaap gevallen? Of heeft hij of zij nog wakker gelegen? Het is slim om de ochtend erna deze vragen te stellen. Vertel je kind ook dat het goed was dat hij of zij om hulp vroeg. Zo geef je hem of haar een veilig gevoel wanneer hij of zij weer last heeft van nachtmerries. 
 

Vaker last van nachtmerries?

Ligt je kind iedere nacht wakker met nachtmerries? Dat kan allerlei oorzaken hebben. Misschien krijgt hij of zij te veel prikkels die ‘s nachts allemaal verwerkt moeten worden. Of is er een terugkerende angst waar je toch eens goed over moet praten om deze weg te nemen. Vooral communicatie is dan belangrijk. Neem nachtmerries serieus. Als je kind er klachten als slaaptekort of concentratieproblemen aan overhoudt, kan je contact opnemen met de huisarts. Gelukkig is dat vaak niet nodig en heeft het overgrote deel van de kinderen naarmate ze ouder zijn geen last meer van nachtmerries.