Tips om je kinderen voor te bereiden op een nieuw schooljaar na de zomervakantie

zo

De zomervakantie loopt alweer bijna op zijn einde en dat betekent dat het bijna tijd is voor een nieuw schooljaar. Voor ouders en kinderen kan dit een spannende tijd zijn. Het is ook een kans om je kinderen voor te bereiden op een soepele terugkeer naar school. Met een goede planning en positieve energie kunnen jullie samen een goede start van het nieuwe schooljaar maken.

Hier zijn 7 tips om jullie daarbij te helpen:

  • Een leuke back-to-school shopping dag

Waarom de voorbereiding voor het nieuwe schooljaar niet leuk maken? Plan een speciale dag voor back-to-school shopping met je kinderen. Ga samen winkelen voor schoolspullen, zoals pennen, notitieboekjes en rugzakken. Laat je kinderen hun favoriete spullen uitkiezen, zodat ze zich extra enthousiast voelen om deze te gebruiken op school. Spreek met je kind een bedrag af wat hij/zij mag uitgeven aan nieuwe schoolspullen. Laat je kind hier zelfstandig keuzes in maken. Zo geef je je kind ook een stukje verantwoordelijkheid.

  •  Bereid je kind voor

Hoe gaat het nieuwe schooljaar er uit zien? Wat gebeurt er allemaal op een eerste dag? Hoe ziet het klaslokaal er uit en wie zijn de juffen/meesters? Praat over hoe jouw kind het vindt om weer te starten met school en wat hij/zij graag wil leren. Waar kijkt je kind naar uit of wat vind je kind spannend? Wat vond jij als ouder vroeger leuk op school of spannend?

  • Terug in het schoolritme

Het einde van de zomervakantie betekent vaak dat het slaap- en eetritme van je kinderen wat in de war is geraakt. Om ervoor te zorgen dat ze goed uitgerust en energiek aan het nieuwe schooljaar beginnen, is het belangrijk om geleidelijk terug te keren naar het schoolritme. Twee weken voor het schooljaar begint, kun je het bedtijd- en ochtendroutine langzaam aanpassen aan de schooluren. Op die manier zullen ze minder moeite hebben om op tijd op te staan en zich te concentreren in de klas.

  • Organiseer een speelafspraak met klasgenootjes

In de zomervakantie kan het zijn dat je kind zijn klasgenoten weken niet heeft gezien. Organiseer voordat school begint samen met je kind een speelafspraak met zijn klasgenoten. Dit kan de drempel naar school verlagen.

  • Leerplezier in de zomer

Waarom zou leren stoppen tijdens de zomervakantie? Moedig je kinderen aan om hun nieuwsgierigheid te blijven voeden en hun leervaardigheden te behouden met zomerse educatieve activiteiten. Bezoek samen musea, ontdek de natuur in de omgeving, lees samen boeken en speel educatieve spelletjes. Zo houden ze hun geest scherp en zijn ze goed voorbereid om weer in de leermodus te komen als de school begint.

  • Praat over hun verwachtingen en zorgen voor het nieuwe schooljaar

Geef je kinderen de ruimte om hun gevoelens te uiten over het nieuwe schooljaar. Praat met hen over hun verwachtingen en zorgen. Benadruk dat het normaal is om gemengde gevoelens te hebben. Moedig ze aan om openlijk te delen wat ze leuk vinden aan school en waar ze zich misschien een beetje zorgen over maken. Door naar hen te luisteren, kun je hen geruststellen en eventuele angsten wegnemen. Samen kunnen jullie een positieve mindset creëren en het schooljaar met enthousiasme tegemoet gaan!

  • Maak de start van het nieuwe schooljaar visueel

Maak bijvoorbeeld samen met je kind een creatieve aftelkalender van wanneer school weer begint. Ook bij deze activiteit kun je ruimte nemen om het te hebben over de gevoelens van je kind.

Met deze 7 tips ben je klaar om je kind(eren) voor te bereiden op een succesvolle en relaxtere terugkeer naar school na de zomervakantie. Onthoud dat een positieve benadering en liefdevolle ondersteuning een wereld van verschil kunnen maken in hoe je kinderen de nieuwe schoolervaring tegemoet treden.

Geniet van de laatste momenten van de vakantie en maak samen mooie herinneringen terwijl jullie je voorbereiden op een leerzaam nieuw schooljaar!