Zwanger en zomervakantie: denk hier even aan

Zwanger en zomervakantie: denk hier even aan

Langzaam maar zeker komt de zomervakantie dichterbij. Als je in verwachting bent, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je van het warme weer wilt genieten of op vakantie gaat. In dit artikel delen we een handig lijstje. 
 

Als het heet wordt

Logischerwijs is het in de zomer warmer dan in de winter. Wil jij genieten van  het zonnetje? Denk dan aan de volgende dingen: 

  • Drink voldoende water. Uitdroging is natuurlijk nooit goed, maar als je zwanger bent is dit extra belangrijk. Wacht niet tot je dorst hebt, maar probeer de hele dag door water of thee te drinken. 
  • Eet niet te zout. Zout houdt vocht namelijk vast, waardoor je sneller uitdroogt. Eet liever komkommer, ijsbergsla, tomaat of watermeloen. Deze voedingswaren bevatten namelijk veel vocht. 
  • Voorkom een ‘zwangerschapsmasker’. Als je zwanger bent kunnen er pigmentvlekken ontstaan wanneer je in de zon gaat. Na de zwangerschap verdwijnen die vaak weer, maar je kunt ze beter voorkomen. Smeer je in en draag een hoed als je toch de zon in gaat. 
  • Zoek op tijd verkoeling. Neem bijvoorbeeld op de heetste momenten van de dag een koud voetenbadje. 


Zwanger in het buitenland 

Ga je deze zomer lekker op vakantie? Dan zijn bovenstaande tips natuurlijk belangrijk. Vooral als je naar een warm gebied gaat. Daarnaast is het slim om je reisverzekering even te checken. Mocht je in het buitenland zwangerschapsgerelateerde zorg nodig hebben, wil je natuurlijk niet voor onvoorziene kosten komen te staan. 


Vliegvakanties

Tot 28 weken kun je zonder vliegverklaring vliegen. Vanaf de 28e week heb je een ‘fit to fly’ verklaring nodig. Die kun je aanvragen bij je arts of verloskundige. Je kunt vliegen tot je 36 weken zwanger bent. Daarna is het voor jou en je ongeboren kindje niet meer veilig om te vliegen. Draag je een meerling? Dan mag je na de 34e week niet meer vliegen. Het is altijd verstandig om deze voorwaarden te checken bij de vliegmaatschappij waarmee je vliegt. 


De juiste zorg op plaats van bestemming

Als je op vakantie gaat, moet je natuurlijk checken of je bepaalde vaccinaties nodig hebt. De meeste vaccinaties kun je gewoon nemen tijdens je zwangerschap. Tijdens je zwangerschap is het ook belangrijk om stil te staan bij de risico’s die bepaalde gebieden met zich mee brengen. Wil je naar een land waar je bijvoorbeeld malaria of gele koorts kunt oplopen? Bespreek dan met je partner en eventueel een reizigersadviseur of dat wel verstandig is. Houdt daarnaast ook rekening met de medische zorg die wel of niet aanwezig is op de locatie van je bestemming. Het is natuurlijk schrikken als je zorg nodig hebt maar die niet in de buurt te vinden is. Ook hier kun je je afvragen hoe graag je een reis wilt maken tijdens je zwangerschap. 


Handige informatie

Wil je meer informatie over zwangerschap en reizen? Deze handige website van de GGD kun je verder helpen. Heb je nog vragen? Dan kun je terecht bij je huisarts of verloskundige. Zo weet je zeker dat jij goed voorbereid bent en met een veilig gevoel kunt genieten. Fijne vakantie!