Zwangerschap vraagt om wat extra vitamines

Zwangerschap vraagt om wat extra vitamines

Als je zwanger bent krijg je altijd het advies foliumzuur en vitamine D te slikken. Daarnaast is gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf belangrijk. Een multivitamine-supplement is dan vaak niet nodig. In dit artikel lees je er meer over.
 

Foliumzuur en vitamine D

Het is van belang om vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot 10 weken zwangerschap dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken. Ook is het advies om tijdens je hele zwangerschap elke dag 10 microgram vitamine D te slikken. Er zijn tabletten te koop speciaal voor zwangeren met foliumzuur en vitamine D. 


Jodium, calcium en visvetzuren

Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om voldoende jodium, calcium en visvetzuren binnen te krijgen. Deze stoffen zitten vooral in brood, zuivel en vis. Als je minder brood, zuivel of vis eet dan aanbevolen kan het nodig zijn extra supplementen te slikken. 

Als je te weinig jodium of calcium binnenkrijgt, of minder dan twee keer per week vis eet, probeer dan eerst om meer brood, zuivel en/of vis te eten. Als dat je over een langere tijd niet lukt is het advies jodium, calcium en visvetzuren, in het bijzonder DHA, aan te vullen met een supplement.
 

IJzer

Ook voldoende ijzer is belangrijk tijdens je zwangerschap. De verloskundige laat de ijzerwaarde in je bloed bepalen en raad een ijzersupplement aan als je het nodig hebt.
 

Kan je een multivitamine-supplement nemen?

Heb je extra jodium, calcium of DHA nodig? Het kan dan praktisch zijn om een multivitamine-supplement speciaal voor zwangere vrouwen te gebruiken als je voor meer dan één van deze voedingsstoffen het advies krijgt een supplement te slikken. Maar veel van de multivitamines voor zwangere vrouwen bevatten niet genoeg jodium, calcium of DHA. Kijk dus altijd goed op het etiket of er genoeg in zit van de voedingsstof die jij nodig hebt.
 

Overleg met je verloskundige

Als je veel moet overgeven, weinig eet of bang bent dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, overleg dan met je verloskundige of je een multivitaminepil speciaal voor zwangere vrouwen kan slikken en welke het meest geschikt is. Dan hoef je trouwens geen aparte tabletten met foliumzuur en vitamine D in te nemen, want dat zit er al in.
 

Waar moet je op letten?

Let erop dat het supplement geen vitamine A bevat in de vorm van retinol, retinal, retinyl-acetaat of retinyl-palmitaat. Kies er altijd een die speciaal bestemd is voor zwangere vrouwen. Lees daarom altijd goed de informatie op de verpakking. Vraag hulp wanneer je twijfelt.


Bron: Voedingscentrum