Boeken over Echtscheiding

mom and son

Via Bibliotheek Waterland, locatie Beemster zijn verschillende boeken te leen over echtscheiding. Het (voor)lezen van een boek kan helpen om het bijvoorbeeld het onderwerp met uw kind te bespreken, aan uw kind duidelijk te maken wat een echtscheiding inhoudt en in te gaan op de gevoelens van uw kind.

Onderstaande boeken zijn te leen via de Bibliotheek in de Beemster:

  • Hoe kom ik over de scheiding van mijn ouders heen? ; omgaan met gedachten en gevoelens wanneer je ouders uit elkaar gaan.

Ook al ben je geen klein kind meer, als je leven op zijn kop staat omdat je ouders gaan scheiden kun je je behoorlijk klein voelen. Het is bedreigend, vooral wanneer het huis en het gezin waarin je bent opgegroeid veranderen in iets volkomen anders. Daar word je echt wel onzeker, gespannen, boos en verdrietig van. Om deze verandering heb jij niet gevraagd.

  • Uit elkaar

Acht is geboren op 8 augustus en lacht altijd, dag en nacht, totdat papa en mama steeds vaker ruzie hebben en uiteindelijk besluiten te gaan scheiden. Acht wil hierover praten, maar aan vriendin Zoutje heeft Acht niet veel. Gelukkig begrijpt oma hem beter en geeft zij aan dat het allemaal niet zijn schuld is en weet opa hem ook goede tips te geven, als vader en moeder echt uit elkaar zijn en apart wonen. Mooi vormgegeven leesboek over een thema dat veel invloed heeft op het leven van kinderen. Het verhaal wordt vanuit het kind verteld en de lezer kan zich dan ook eenvoudig in de situatie van Acht inleven. Of Acht een jongen of meisje is, wordt in het midden gelaten. Alle aspecten die bij een scheiding van ouders aan de orde komen, hebben een plek in het verhaal, maar nooit moralistisch of uitleggerig. Het boek is zeker ook informatief, maar zonder heel erg diep op allerlei praktische zaken die bij een scheiding komen kijken in te gaan. 

  • Van alles twee ; over de betekenis van echtscheiding voor jonge kinderen

De ouders van Sterre en Jordi zijn gescheiden, omdat ze veel ruzie hadden. Sterre is 4 jaar en Jordi 6 jaar. Zij moeten er erg aan wennen dat ze nu twee huizen, twee tandenborstels, twee bedjes, twee leefsituaties enz. hebben. Hun hoop dat de relatie tussen hun ouders weer goed wordt, hun angst dat de hele situatie hun schuld is, hun onvermogen om de emoties van hun ouders te begrijpen, het feit dat ze van allebei hun ouders houden, maken dat hun zekerheden in het leven en hun gevoel van geborgenheid op losse schroeven staan. Deze voor kinderen herkenbare situaties worden eenvoudig maar heel duidelijk via een kort verhaaltje besproken. Dit zijn aanknopingspunten voor een gesprek. 

  • De survivalKID echtscheiding

Zijn je ouders gescheiden? Heb je het daar wel eens moeilijk mee? Gaat je leven nu helemaal veranderen? Is dit het begin van een vreselijke periode of valt het allemaal wel mee? Waar moet je nu gaan wonen? Wat zullen je vrienden zeggen? Moet je zelf naar de rechtbank? Zul je ooit nog gelukkig zijn?
Er zijn een heleboel vragen die bij je opkomen als je ouders gaan scheiden. In dit boek bekijken we samen met jou wat je overkomt en wat er nu gaat gebeuren.

  • Ouders uit elkaar, heb ik dat!

Jongeren met gescheiden ouders moeten allerlei beslissingen nemen en kunnen tegen problemen aanlopen, waar zij mee om moeten (leren) gaan. Dit handzame boek is gebaseerd op verhalen van jongeren van ca. 13 t/m 21 jaar en hun (stief)ouders, zowel voor, tijdens als na een scheiding. Zij komen aan het woord in twee of drie pagina's. Deze verhalen bevatten voor jongeren veel herkenbare situaties. Tussendoor worden, veelal in een ander lettertype, informatie, tips en praktische adviezen gegeven. Het handzame boek is aantrekkelijk vormgegeven met ook humoristische kleurenfoto’s. De teksten zijn goed te lezen door de vele gekleurde tussenkopjes en het eenvoudige taalgebruik. 

  • Hoe overleef ik met/zonder gescheiden ouders?

Dit boek beschrijft hoe Rosa’s leven eruitzag vóór het eerste deel uit de serie. Rosa is 11 jaar, zit in groep 8 en wil een spreekbeurt houden over Barbara Broos, een schrijfster die ze op de schooltelevisie heeft gezien. Ze begint een mailwisseling met haar, waarin ze al haar problemen aan Barbara vertelt en hoopt dat zij een keer terug mailt (maar dan zonder automatisch antwoord). Problemen heeft Rosa genoeg: haar ouders hebben telkens ruzie en nemen een time-out. Rosa krijgt een ongeluk met haar fiets, waarna ze op school vreselijk gepest wordt en ze haar beste vriendin Lidwien kwijtraakt. Als haar moeder dan ook nog een verhouding krijgt met de man die het ongeluk veroorzaakte, is Rosa alles helemaal zat. Ze besluit weg te lopen, naar Barbara Broos. Maar dat verloopt ook al niet zo vlotjes… 

  • Lola’s koffertje

Bij Lola thuis is het gezellig, Lola doet alles samen met haar papa en mama. Totdat er ineens van alles verandert: papa zet tulpen tussen de lavendel, mama maakt op maandag sushi in plaats van de spaghetti die ze anders altijd maakt, en in plaats van samen koffie drinken, drinkt mama ineens thee, alleen in haar werkkamer… Omdat er steeds vaker ruzie komt, heeft Lola nu een koffertje – om de ene keer mee te nemen naar mama, en de andere keer naar papa. Veel veranderingen – maar één ding blijft hetzelfde: papa en mama houden heel veel van Lola! Prentenboek met potloodtekeningen in zachte kleuren, dat met 'menselijke dierfiguren en weinig tekst, op eenvoudige, effectieve manier laat zien, waar 'concrete' verschillen tussen ouders toe kunnen leiden. Maar ook dat ondanks alles de liefde voor Lola overeind blijft.

  • Kapot

De muzikaal talentvolle Thijs (15) en Julia (14) Lankhorst hebben een hechte broer-zusrelatie. Met nog twee vrienden spelen ze samen in een succesvolle muziekband. Hun relatie wordt echter zeer op de proef gesteld, als hun ouders verzeild raken in een vechtscheiding. Ze worden betrokken in de hevige ruzies en soms worden ze gedwongen partij te kiezen. Hierdoor dreigt er ook een breuk tussen de onafscheidelijke broer en zus. Ook al zijn de heftige emoties soms een inspiratie voor mooie songteksten, de ellende is er niet minder om. Gelukkig geven de aspecten verliefdheid, vriendschap en muziek nog wat positiefs aan het verhaal. Herkenbaar, modern en boeiend verhaal in korte hoofdstukken, afwisselend vanuit het perspectief van de twee hoofdpersonen. Het verhaal heeft een open einde. 

Hulp nodig of vragen?