De leukste vakantie zónder tropisch zwemparadijs

blow summer

Denk je dat kinderen het alleen leuk hebben op vakantie als ze een subtropisch zwemparadijs, een animatieteam en een speeltuin zo groot als een voetbalveld ter beschikking hebben? Dat is zeker niet het geval. In dit artikel lees je hoe je van de vakantie voor jouw kinderen één groot avontuur maakt. 
 

1: Overnacht in een tent

Natuurlijk is een hotel of een luxe chalet wat comfortabeler, maar slapen in een tent is voor kinderen ontzettend avontuurlijk. Van het samen opzetten van de tent, tot het inrichten, tot het wegkruipen in een slaapzak met een zaklantaarn bij de hand.
 

2: Maak een avond- of nachtwandeling

Is je kind wat ouder en niet bang aangelegd? Dan is het maken van een wandeling in het donker véél leuker en spannender dan een ‘saaie’ wandeling overdag. Alles lijkt anders en ineens hoor je geluiden op die je overdag niet hoorde. En durven jullie onderweg ook nog spookverhalen te vertellen?
 

3: Ga op onderzoek uit

Ieder jaar naar dezelfde bestemming gaan is natuurlijk gezellig en lekker bekend, maar waarom gaan jullie niet eens op onderzoek uit in een nieuw gebied? Dat kan in de natuur of in een stad of dorp. Ga naar links waar iedereen naar rechts gaat, ontdek gekke kleine winkeltjes, beklim die heuvel en gluur eens door dat hek. Vergeet niet om veel foto’s te maken van jullie ontdekkingen.
 

4: Maak een kampvuur

Waar het precies vandaan komt weten we niet, maar al eeuwenlang zijn mensen aangetrokken tot vuur. Dat geldt ook voor de meeste kinderen. En met een beetje goede begeleiding kunnen ze heel veilig een mooi kampvuurtje bouwen. Verzamel droge takjes, blaadjes en andere natuurlijke brandbare materialen en maak een vuurplaats op een veilige plek. Hou voor de zekerheid emmers water of zand bij de hand. Knappert er een vrolijk vuurtje? Maak het dan helemaal af met het roosteren van marshmallows.
 

5: Ontdek andere culturen

Het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar als je financieel de mogelijk hebt om met je kind echt op reis te gaan, biedt je ze een ervaring die ze hun hele leven niet zullen vergeten. Het kennismaken met andere, niet-Westerse  culturen in Azië, Zuid-Amerika of Afrika leert je kind dat het leven zoals wij dat kennen, niet voor iedereen de norm is. Ze leren zo open te staan voor nieuwe dingen zoals  smaken, geuren en gebruiken. Ze ontdekken een kant van de wereld waar zij zich anders nooit bewust van zouden zijn.