Laat je kinderen durven dromen

Laat je kinderen durven dromen

Wist jij dat je kind tijdens zijn of haar eerste 7 levensjaren voornamelijk bezig is met informatie verzamelen? Aristoteles zei niet voor niks: “Geef me een jongen tot hij 7 is en ik laat je de man zien.” Kinderen leven veelal nog vanuit hun verbeelding voordat ze bewust worden. Ze dromen groot, omdat ze nog niet weten wat ‘onmogelijk’ is. Het zijn als het ware kleine boeken met ongeschreven verhalen die jij kunt helpen schrijven. 

Dit betekent dat veel van wat jij je kind leert en laat ervaren bijdraagt aan zijn of haar toekomst. Om je kind een zo’n gelukkig mogelijke toekomst te bieden kun je jouw kind niet alleen stimuleren om te dromen, maar ook helpen om deze uit te laten komen. Dit kan eenvoudiger met ervaring, een doelenlijstje én jouw hulp.
 

Geef ruimte om groots te dromen 

Weet jouw kind nog niet wat hij of zij wil? Creëer dan een ruimte om zoveel mogelijk ervaring op te doen en dingen te proberen! We leren het meeste door gewoon te doen. Dit geldt zeker voor kinderen. Neem je kind mee naar verschillende sportclubs, probeer talloze muziekinstrumenten of experimenteer met andere kunstvormen. 

Vind je kind het leuk om te tekenen, schilderen of schrijven? Houd het speels door spelelementen in te passen met eventuele beloningen. ‘Als dit, dan dat!’ Maar dit kan natuurlijk ook als je kind meer geïnteresseerd is in bijvoorbeeld rekenen, natuurkunde of iets met computers. Wat het ook is, zorg ervoor dat je kind zich gesteund voelt. Wil hij of zij een beroemde YouTuber met 11 miljoen volgers worden? Roep dan niet direct dat dat toch nooit gaat lukken, maar denk samen eens na hoe dat dan in zijn werk gaat. 

Uiteindelijk gaat het niet eens altijd om het bereiken van het einddoel. Het kan voor je kind al een wereld van verschil maken als jij hem of haar een klein beetje vertrouwen en aanmoediging geeft. Kinderen op jonge leeftijd hebben namelijk nog veel over zichzelf en de wereld te leren. Hierdoor kunnen ze behoorlijk onzeker zijn over zichzelf. Het is aan jou om je kind weerbaar te maken. 
 

Creëer een veilige omgeving voor zelfontplooiing

Kinderen komen tot bloei in een veilige omgeving waar zij zichzelf kunnen zijn en hun grenzen op kunnen zoeken. Blijf vooral positief, geef waar nodig instructies en leer je kind op zichzelf te vertrouwen door niet te veel op perfectie te focussen. 

Ouderschap met zo min mogelijk oordeel is fijn voor je kind. Je kunt begeleiding bieden, maar probeer niet alles te controleren, voor te kauwen of uit te stippelen. Laat je kind vooral vrij om zelf ervaring op te doen in het najagen van zijn of haar dromen en het ontwikkelen van talenten. Vier de kleine successen uitbundig om voortgang te stimuleren, want hier put je kind (zelf)vertrouwen uit. In het gehele proces is het ook belangrijk dat je luistert. 
 

Kijk hoe je kleine doelen haalbaar maakt

Om uiteindelijk dat grote doel te bereiken, kun je beginnen met het zetten van kleine stapjes. Groot dromen is alleen maar goed, maar het najagen hiervan kan gewoon stapje voor stapje. Als de opgave te groot lijkt, kan je kind verstijven. Het belangrijkste voor je kind is om gewoon te doen en te gaan! Wanneer jouw kind de babystapjes leert te nemen, komt hij niet alleen in beweging, maar uiteindelijk ook waar hij of zij wil zijn.

Als ouder heb je een belangrijke taak om je kind te helpen zijn of haar doelen of dromen te realiseren. Help je kind bij het zetten van de juiste stappen. Onthoud: het hoeft niet perfect. Uit tegenslagen kun je juist lessen halen. Ook dit is super waardevol voor de ontwikkeling van je kind. Waar wil jouw kind naartoe, stapje voor stapje, met vallen en opstaan? Jullie zijn een team, dus ontdek het samen!