Ik hou van allebei

Ik houd van allebei

Ooit hield je van haar of van hem. Nu kun je je dat bijna niet meer voorstellen. Dan is het waarschijnlijk beter dat jullie gescheiden zijn. Maar voor je kind ligt dat een stuk ingewikkelder. Hoe kun je je kind de ruimte geven om van de andere ouder te blijven houden na jullie scheiding?

Gescheiden is gescheiden

Het feit dat jullie uit elkaar zijn, wil niet zeggen dat jullie geen contact meer hebben. Zeker als de kinderen jong zijn, is de kans groot dat jullie nog dagelijks contact hebben. Dat kan heel lastig zijn, want feitelijk wordt je dan nog steeds geconfronteerd met een aantal dingen waar je juist vanaf wilde.

Belangrijk is te beseffen dat gescheiden betekent dat je geen zeggenschap hebt over het leven van de ander. Jullie kind zal bij je ex-partner thuis andere regels hebben dan bij jou. Zolang je kind daarbij niet in gevaar verkeert, heb je dat te respecteren. Moeilijk maar waar. Hierover ruzie gaan maken of tegen je kind zeggen hoe slecht het er aan toe gaat bij de ander, maakt de situatie alleen maar ingewikkelder voor je kind.

Mooie eigenschappen en...iets minder mooie eigenschappen

Je kind lijkt misschien veel op jou, maar natuurlijk ook op je ex-partner. Soms heeft je kind dus ook eigenschappen van de ander die jij helemaal niet zo mooi vindt. Besef dat je ex-partner waarschijnlijk precies hetzelfde ervaart. Als jullie beiden het kind vertellen hoe stom die eigenschappen zijn (“Je bent precies je vader/moeder!”), dan geeft dat het kind een enorm schuldgevoel. Accepteer je kind als individu met leuke en minder leuke kanten en stop met vergelijken. Geeft jou ook meer rust in je hoofd.

Koester de liefde

Als je kind het gevoel heeft dat het schaamteloos van beide ouders mag houden, zonder zich daar ooit voor te hoeven verontschuldigen, is dat het allermooist!

Laat daarom je kind weten hoe blij het je maakt als het zegt dat het zoveel van papa of van  mama houdt. Geef je kind actief ‘toestemming’ om van de andere ouder te houden.

Zoek een andere uitlaatklep

Als je nog heel boos bent op de ander, is het goed daar iets mee te doen en het niet op te kroppen. Alleen je kind kan niks met al die woede. Zoek dus een plek waar je al die boosheid kunt uiten zonder je kinderen hiermee te belasten. Goede plekken zijn een sportschool of een psycholoog.

Wil je hulp bij het verwerken van de scheiding of het begeleiden van je kinderen hierin, neem dan gerust contact met ons op voor advies.